Tenké střevo – červen

Červen patří do elementu oheň. V letním období řešíme orgány srdce – květen, tenké střevo – červen, červenec – cévní systém. Období léta nám přináší teplo, červenou barvu, rozpínavost, růst a veselost.

Tenké střevo je velice důležitý orgán co se týče vstřebávání výživných látek. Částečně rozmělněná potrava sestupuje ze žaludku přes dvanácterník do tenkého střeva, zde za pomoci enzymů ze žlučníku a slinivky se přeměňuje na výživnou esenci, jež vyživuje dále za pomoci sleziny naši krev. Odpad poté  putuje do tlustého střeva.

Tenké  střevo  má za úkol oddělovat čisté od kalného, z psychosomatické stránky tedy rozlišovaní co je pro nás správné a co ne a k vyloučení špatných, nevyhovujících myšlenek. Bohužel když dojde k oslabení tenkého střeva, dojde po psychické stránce k vyloučení dobrých představ a emocí, a my se držíme spíše těch špatných pro nás.  Kritičnost jak k sobě tak i k druhým rovněž oslabují tento meridián stejně tak jako stresové zátěže.  Hladké svalstvo obklopující tenké střevo je řízeno podvědomím, ne naší vůlí, proto stres je nejhorší negativní vliv na jeho zdraví. Hlavní problémy při oslabení jsou nejen bolesti břicha, průjem, nadýmání, alergie ale též bolesti bederní páteře, záněty močového měchýře, slabosti a bolesti nohou – čtyřhlavý sval, akné na rameni, tenisový loket, zduřelé lymfatické žlázy v oblasti šíje, tinnitus, potíže se zápěstím, artritida, ztuhlost či deformace malíčku, bílé skvrny a  zarostlý nehet na malíku, svalové křeče, plísně na nehtech a mezi prsty u nohou.

Pro zdraví – zdravá strava s větším množstvím tepelně upravené zeleniny a méně lepku, krátce vařené ovoce, kysané mléčné produkty – ne u oslabené sleziny! Čerstvé bylinky – petrželka, pažitka, bazalka, šalvěj, máta, oregano, rozmarýn, saturejka, puškvorec, čekanka. Z bylinek smetanka lékařská, heřmánek, řimbaba, benedikt, řepík.

13.-15. hodina  je doba, kdy tenké střevo může dodat srdci a dále do těla z dobře strávené potravy živiny, ze které vzniká energie čchi, je důležitá též i snídaně, neboť v dopoledních hodinách je nejvíce aktivní žaludek a slezina se slinivkou, jež se starají o distribuci výživných látek. Proto dopoledne je doplňující a odpoledne spíše detoxikační, což znamená již jen lehké jídlo a  dobrý pitný režim v podobě i bylinkových čajů. Pokud nezařazujeme v dopoledních hodinách kvalitní stravu, tělo chřadne a nastává podvýživa s oslabením všech orgánů. Z TČM volíme z produktů na doporučení terapeuta – chitosan, boůvkový enzym, dvojitá celulóza, clear, aloe, ženton, normomass, čin čon, čin čan, antilipidový čaj, choutou plus, spirulinu, černou stromovou houbu plus. Vždy záleží na celkové zdravotní vrozené i získané konstituci a produtky je nutno kombinovat, tak aby došlo k pevnému ozdravení. Proto pokud budete mít zájem o skutečné zdraví, můžete napsat a sestavím vám ozdravnou kůru na míru dle vašeho zdraví a individuálního nastavení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *