Popis
Lykopen je pigment, který má červenou barvu a rozkládá tuky. Obsahuji ho především rajčata. Na univerzitě v Harvardu v polovině 90. let minulého století prováděli výzkum, během něhož se zjistilo, že u 50 000 mužů, kteří jedli rajčata 10x nebo více krát týdně (právě rajčata, jak už bylo řečeno, mají vysoký obsah lykopenu), pokleslo riziko onemocnění rakovinou prostaty v jednotlivých případech na 34 %. Antioxidanty jsou dobrým pomocníkem v boji s rakovinou, chrání buňky před poškozením volnými radikály, čímž se zpomaluje proces stárnutí.
Proč je lykopin zajímavý?
• Lykopen je jedním z hlavních karotenoidů, nalezených v krevní plazmě člověka. Díky jeho zdravému vlivu, má v rostlinném světě přezdívku “tekuté zlato”.
• V syrových rajčatech je nízká biologická dostupnost lykopenu. A přítomnost tuků ve stravě může zvýšit vstřebávání. Dlouhotrvající doplnění lykopenu znamená velký přínos pro zdraví.
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.